1 portie

Ingrediënten: 225 gram bloemkool (rauw afgewogen, fijnmalen in de keukenmachine), 35 gram sorghummeel (of en andere meel), 3 el chiazaad + 6 el water (mengsel van maken en 10 min. laten staan. Dit kan overigens ook met gebroken lijnzaad), 1 teentje knoflook (geperst), 1 theelepel Herb de Provence en zout en peper naar smaak.

Zoete aardappelpuree: 150 gram zoete aardappel (geschild en in blokjes gesneden, daarna koken), 1-2 dadels (hoe zoet wil je het hebben?), 1 theelepel komijnpoeder en naar smaak zout en peper.

Topping: 50 gram snijbiet (alleen het blad, fijnsnijden), 50 gram kikkererwten (schoongespoeld), snuf knoflook- en komijnpoeder, zout en peper naar smaak.

Optioneel: chilivlokken (als de pizza uit de oven komt).

 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met een bakpapiertje.

Stap 2

Zet een pannetje met water op het vuur. Kookt het? Doe dan de fijngemalen bloemkool in het water. Laat 5 minuten koken.

Stap 3

Pak een schaal, vergiet en een schone theedoek (of een notenzak). Doe hier de bloemkool in. Knijp al het vocht uit de bloemkool. Doe daarna de bloemkool in een schaal en laat afkoelen.

Stap 4

Doe bij de bloemkool het meel, chiazaden mengsel, knoflook, kruiden en het zout en peper. Kneed met je handen een stevige bal. Is het te nat? Voeg dan nog wat meel toe. Te droog? Beetje water toevoegen.

Stap 5

Maak een pizzavorm op het beklede bakblik en zet jouw bodem voor 30 minuten in de oven. Halverwege kan je de bodem even draaien, zodat hij niet bol komt te staan en aan beide kanten mooi bruin wordt.

Stap 6

Intussen kan je verder met jouw zoete aardappelpuree. Kook de stukjes zoete aardappel in ongeveer 20 minuten beetgaar. Giet af en doe deze stukjes in de keukenmachine met de dadel(s) en komijnpoeder. Zet de keukenmachine aan. Wanneer je een puree achtige substantie hebt, proef je even of het op smaak is. Voeg anders nog wat peper en zout toe.

Stap 7

Het blad van de snijbieten zijn fijngesneden. Pak een koekenpan en doe er wat water of olie in. Wok de snijbieten samen met de specerijen en kikkererwten. Wanneer de snijbieten zijn geslonken zet je het vuur uit.

Stap 8

Pak de pizzabodem en smeer de zoete aardappelpuree op de bodem. Top het af met het snijbietenmengsel en zet jouw pizza voor 15 minuten in de oven.

Stap 9

Strooi er nog wat chilivlokken over en geniet van jouw healthy pizza!